Belgische vriendenkring Den Haag
Amicale belge de La Haye

Herfstmidweek Aken

woensdag 10 oktober 2018.

Beste vrienden en vriendinnen van INTRA MUROS en BVK-Den Haag,
Zoals reeds eerder vermeld, organiseren we een herfstmidweek op 10,11 en 12 oktober met een bezoek aan Aken en het Fort van Eben-Emael.

Zoals algemeen bekend, is Aken de keizerstad van Karel de Grote, die er leefde van 794 tot 814 en er in 800 tot keizer gekroond werd. Aken was het hart van het Frankische rijk in de 8ste en 9de eeuw. Dus een bezoek waard.

WOENSDAG 10 OKTOBER

We logeren in ‘NOVOTEL Aken ’
Peterstrasse 66
52062 Aachen.

Onder het hotel is een openbare parkeergarage (ingang in de straat Gasborn), van waaruit men met een lift tot in de receptiehal komt.

Het hotel ligt op wandelafstand van het oude centrum van de stad.

We kunnen inchecken vanaf 15.00 uur.

Voor diegenen, die nog iets willen gebruiken, is er de hele dag mogelijkheid in het restaurant van het hotel.

Om 19.00 uur: Aperitief en een driegangen-diner.

DONDERDAG 11 OKTOBER

Ontbijt vanaf 6.30 uur mogelijk.

Om 9.00 uur: Vertrek vanuit het hotel naar het centrum van Aken, het museum 'Centre Charlemagne'. Daar krijgen we een rondleiding met een gids. In het museum komt de gehele stadsgeschiedenis, van de Karolingische tijd tot heden, tot leven. Hierbij aansluitend volgt een stadswandeling door de oude stad, ook met een gids. Er is een Nederlandssprekende gids mogelijk bij de beide activiteiten.

Om 12.15 uur: Middageten op de markt, in de Ratskeller, onder het Rathaus.

Om 14.00 uur: Geleid bezoek aan de beroemde Dom. De Kathedraal is een van de interessantste van West-Europa. Er zijn vele koningen gekroond en het is de begraafplaats van Karel de Grote. Aansluitend bezoeken we de beroemde Dom-schatkamer, ook met een gids. De schatkamer bevat kunstschatten uit de laatantiek, Karolingische en gotische tijd, zoals het Lotharius-kruis.

Rond 15.45 uur: Eind bezoek.
Het geplande bezoek aan het Rathaus gaat niet door. De belangrijkste zaal is gesloten. Daarom is er de mogelijkheid om zelf het ‘Couven’ museum (over de ontwikkeling van de woonkultuur in Aken) of het Grashaus (een van de oudste gebouwen van de stad) te bezoeken ofwel in de stad rond te kuieren. Beide musea liggen in het centrum.

Om 19.00 uur: Aperitief en een viergangen-diner.

VRIJDAG 12 OKTOBER

Rond 9.30 uur: Uitchecken en vertrek naar Eben-Emael, ten zuiden van Maastricht en de St Pietersberg, om het beroemde fort te bezoeken.
Rue du Fort 40, Eben-Emael (Bassenge).

Na de eerste wereldoorlog wilde men een betere verdedigingsgordel bij de zwakke grens met Duitsland. Het fort, dat hiervoor gebouwd werd van 1932 tot 1935, had een oppervlakte van ongeveer 150 voetbalvelden. Het leek onneembaar, maar heeft het maar 15 minuten volgehouden. De gids vertelt over de aanval op 10 mei 1940, het begin van de tweede wereldoorlog.

Warme kledij en aangepast schoeisel zijn aanbevolen. Sommige delen van het fort zijn niet toegankelijk voor personen met een motorische handicap.

Rond 12.30 uur: Einde rondleiding.

Om 13.00 uur: middagmaal in Kanne of in Eben-Emael, dat is nog uit te kiezen.

Het kostenplaatje per persoon:

Hotel: 2 nachten, incl. ontbijt en 2 diners.
Enkele kamers: 382 €
Dubbele kamers: 250 €

2 lunches, entrees en gidsen: 100 €

Dus totaal:
Enkele kamers: 482 €
Dubbele kamers: 350 €

Alle dranken worden ter plaatse afgerekend.

Inschrijven vóór 15 juli door overschrijving van 100 € op de rekening van INTRA MUROS BE59 651155900426 (BIC:KEYTBEBB)

Na overschrijving is de inschrijving definitief.
Het saldo betalen vóór 1 september.
Na inschrijving volgt nog een e-mail met lunch en menukeuzes.

Het hotel ligt in een Umweltzone. Daarvoor is een groene sticker nodig, die zowel bij de ANWB als bij de VAB te verkrijgen is. Dit geldt voor benzine-auto’s vanaf 1 januari ‘93 en dieselauto’s ingeschreven vanaf 1 oktober 2006. De sticker is voor alle steden in Duitsland geldig.
Meer uitleg is online te vinden: milieusticker-duitsland.nl

Gelieve op tijd in te schrijven. De kamers in het hotel zijn reeds gereserveerd.
Tot 10 oktober,
Lucas Delanghe, voor het bestuur INTRA MUROS