Belgische vriendenkring Den Haag
Amicale belge de La Haye

Uitstap naar Amersfoort, de Keistad*.

zaterdag 26 september 2015.

Op suggestie van onze leden staat een bezoek aan Amersfoort reeds geruime tijd op de optielijst van de BVK. Het bestuur heeft onlangs contact opgenomen met de ‘Amersfoortse Gidsen’ die zeer gemotiveerd aan de slag zijn gegaan om ons te begeleiden bij het op punt stellen van een gepast programma.


Amersfoort is verrassend rijk aan attractieve locaties. We hebben er enkele geselecteerd die ons best geschikt leken, alle op geringe loopafstand van elkaar.

Uiteraard krijgen we gedurende die korte wandelingetjes uitleg door onze gidsen over alle bezienswaardigheden die we onderweg tegenkomen.

Het bijzondere is dat daartussen ruime pauzes ingelast zijn voor een 'walking lunch' (een primeur in de geschiedenis van de BVK!).

Die bestaat uit 3 gangen in 3 verschillende restaurants. De voorgestelde menu’s zijn streek- en seizoensgebonden.

Naar goede gewoonte hebben enkele bestuursleden een voorproefje genomen en vastgesteld dat het culinair niveau echt zeer goed was!

Afspraken betreffende allergieën en dieetwensen kunnen via de ‘Amersfoortse gidsen’ doorgegeven worden.

Email: info@amersfoortsegidsen.nl

tel. 06-41259590


* De stad dankt haar bijnaam aan een grote zwerfkei, die in de buurt van Amersfoort werd gevonden. Hij staat nu, 7157 kg zwaar, op een sokkel in de buurt van de Arnhemse straat.


Het programma:

8.30 u
Vertrek met de bus bij Hotel Van der Valk , Gildeweg 1, Nootdorp.

9.45u
Aankomst bij het Belgen Monument op de Amersfoortse berg (25m!!). Dit cadeau van 2600 ton is door België geschonken aan Nederland als dank voor de opvang van de vluchtelingen tijdens WO1. De Amersfoortse Gidsen wachten ons daar op en begeleiden ons voor de rest van ons bezoek aan de stad. Daarna brengt de bus ons naar het centrum van Amersfoort.

10.45u
Bezoek aan ‘het middelpunt van Nederland’. De Onze Lieve Vrouwetoren vormt het kadastrale nulpunt van Nederland sinds de oprichting van het Kadaster in 1832.

11.30u
Voorgerecht in Stadscafé de Observant (Stadhuisplein 7)

1. Vegetarische pastinaaksoep met een kletskop van geitenkaas


***

2A. Rosbiefcarpaccio


OF

2B. Crostini van gerookte Spakenburgse paling.

12.30 u
Bezoek aan de Sint-Joriskerk: een driebeukige gotische hallenkerk, gelegen aan de Hof.

13.00u
Restaurant de Pastinaeck (Hof 8).

Hoofdgerecht. Naar keuze:

3A. Entrecôte van Boerenland rund, zomerse grove stamppot, bosui, puree witte ui, morille jus


OF

3B. Roodbaars, kriel in de schil, radijs, koolrabi, appel, Hollandaise saus


14.15u
Het Museum Flehite brengt de geschiedenis van de stad vanaf de Middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog in beeld. Ook zijn er altijd tijdelijke exposities te zien op het gebied van moderne en hedendaagse kunst of geschiedenis (Westsingel 50). Daarna bezoeken we de 'Mannenzaal': de historische zaal van het St. Pieters- en Blokland Gasthuis en enig bewaard gebleven middeleeuws verzorgingstehuis van NL! Dit prachtige monument is één van de parels van Amersfoort. (Westsingel 47).

16.00u
Nagerecht 'Wandeling door Amersfoort' bij Restaurant 'de 4 Broers'
(Lieve Vrouwekerkhof 8-10)

17.00u
Vertrek per bus naar Nootdorp. Bij aankomst is er zoals gewoonlijk mogelijkheid om iets te gebruiken bij Van der Valk.


Kosten van de dagtrip:

85€ (BVK-leden),
95€ (invitees).Inbegrepen:

1. Busreis, gidsen, toegangskaartjes. Opgepast: Toegang tot Flehite is gratis voor Museumkaarthouders. Anderen worden verzocht ter plaatse 6€ te betalen (=gereduceerde prijs via de Amersfoortse Gidsen). 2. De walking lunch, met in iedere locatie 1 consumptie (koffie of thee bij het nagerecht). Verdere consumpties zijn individueel af te rekenen. Naast de bezichtiging van Amersfoort geeft de walking lunch aan deze uitstap een hoogstaand en origineel culinair tintje dat ongeveer voor de helft de kostprijs bepaalt.

Inschrijven : Ten laatste op 31 Augustus
door betaling van 85€ of 95€ op rekening van
BVK: IBAN NL09 ABNA 0515230642
t.n.v. Penm. BVK, Leidschendam.
Na ontvangst van uw betaling is uw trip gereserveerd.

In verband met planning en busreservatie zouden wij het op prijs stellen als deelnemers voor de limietdatum reeds een mailtje zouden sturen naar de BVK-contactpersoon: Nicole Depyper: Gelieve daarbij de menu keuze (2A,2B,3A,3B) te vermelden per deelnemer.