Belgische vriendenkring Den Haag
Amicale belge de La Haye

Lezing: Belgium dat is Nederlandt.

woensdag 8 oktober 2014.

Het heeft niet veel gescheeld, deze zomer, op het WK voetballen, of de Rode Duivels hadden oog in oog gestaan met het Oranjeteam. De emoties waren zeker zeer hoog opgelaaid, en het oranjegevoel en het belgitudegevoel hadden elkaar naar de kroon gestoken. Maar België miste net de halve finales en daarom rest ons niets anders dan alles eens in een historisch perspectief te plaatsen, en ons af te vragen hoe verscheiden maar ook hoe verbonden Vlaanderen, België, Nederland eigenlijk waren en zijn. Dit leidt tot zeer verrassende beschouwingen waarover de eminente professor Hugo De Schepper, van origine Vlaming en em. hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de UvA en de Universiteit van Nijmegen, l ons zal onderhouden. Prof. De Schepper heeft over dit onderwerp een rijk ge-illustreerd boek geschreven, met als titel:

Belgium dat is Nederlandt

En dat is ook de titel van zijn lezing. Belgium hier is een Latijnse benaming, uit te spreken dus als Bel-gi-um en niet op zijn Engels "Belgium". Het blijkt dat de benaming Vlaanderen eeuwenlang ook gebruikt werd voor de Noordelijke provincies en voor de Waalse provincies . Tot het eind van de achttiende eeuw stond op de geografische kaarten in de oude republiek het hele gebied der Lage Landen afgebeeld als de Leo Belgicus alias de Nederlandse Leeuw. En Nieuw Nederland aan de Hudson-rivier in Amerika heette Nova Belgica. En onze bezittingen verder naar het zuiden heetten Brasilia qua parte paret Belgis. En de Franse overheersers na 1792 deden hun "proclamation aux Belges" en dit werd netjes vertaald als "proclamatie aan de Nederlanders". Tussen 1815 en 1830 waren alle parlementaire documenten tweetalig in la Nation Belge of de Nederlandse Natie. Het boek van de spreker bevat talrijke voorbeelden van landskaarten, stempels , zegels etc.. , die de verwevenheid duidelijk illustreren en tijdens zijn lezing zal de spreker er diverse laten zien.

Voorwaar een interessant onderwerp voor Belgen, maar evenzeer voor Nederlanders! Uw Nederlandse introducees zijn dus van harte welkom!

Voor dit boeiende onderwerp wordt u uitgenodigd:

Wanneer: woensdag 8 oktober 2014
Toegangsprijs: gratis
Toegang vanaf: Vanaf 19.30 (U bent welkom voor de koffie)
Aanvang Lezing: 20.00
Einde Lezing: ca. 21.30
Locatie: Hotel Mercure, Weigelia22, Leidschendam
(hotel bij winkelcentrum Leidsenhage, voorheen Greenpark Hotel)
Parking: er is voldoende parkeergelegenheid