Belgische vriendenkring Den Haag
Amicale belge de La Haye

Huygens tentoonstelling

Zondag 25 Augustus 2013

Beleef de Gouden Eeuw door de ogen van Constantijn en Christiaan Huygens

De tentoonstelling is een historische belevenis. Dankzij de combinatie van kunst, politieke geschiedenis en wetenschap wordt de Gouden Eeuw in al haar facetten getoond.

Constantijn (1596-1687) was dichter en diplomaat. Als secretaris van de Stadhouder van Oranje was hij een van de architecten van de groei en bloei van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Zijn briljante zoon Christiaan (1629-1695) was bedreven in wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Hij verbeterde het slingeruurwerk,de toverlantaarn en de telescoop. Hij verklaarde de ringen van Saturnus en correspondeerde met Newton en Descartes.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een immense replica van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, het woonhuis van Koningin Beatrix. Constantijn Huygens was actief betrokken bij het bedenken en realiseren van de decoratie.

Huygensmuseum Hofwijck en tuin

Dit is het "buiten" dat Constantijn en Jacob van Campen rond 1640 samen ontwierpen. Het gezin Huygens heeft er jarenlang met veel plezier gewoond. Het museum is compleet vernieuwd en illustreert leven en werk van Constantijn en diens zoon Christiaan. De familie Huygens alsmede hun gasten lieten zich regelmatig vervoeren op de Vliet.

Internet websites

Huygens Tentoonstelling: huygenstentoonstelling
Huygensjaar 2013: huygensjaar2013
Hofwijck: hofwijck

Het Programma


10:00 uur

Bezoek aan de Huygens tentoonstelling in de Grote Kerk van Den Haag. Introductie en een korte algemene rondleiding door de verschillende zalen door een gids. Eenieder kan dan zelf een individuele rondgang maken met hulp van filmpjes,games, iPads, interactieve exhibitie. Men kan ook een catalogus online bestellen. Er is een brasserie in de tentoonstellingsruimte waar wat kan worden gegeten. Er is geen officiële lunch

12:00 uur

Wandeling vanaf de Grote Kerk met historische wandelkaart naar de Bierkade 18B, aanlegsteiger De Ooievaar. Afstand ca.1 Km.

12:30 uur (stipt!)

Vertrek boot naar Hofwijck.

13:30 uur

Aankomst kade Hofwijck. De gidsen verwelkomen ons voor een rondleiding van ca. 1 1/2 uur in het museum en de tuin. Na afloop met eigen of openbaar vervoer terug. Het station Voorburg is dichtbij waar de trein of tram kan worden genomen. Tram 26 heef een stop aan Holland Spoor waar kan worden overgestapt.

Reservering


Groepsreservering (max.35 personen zie de bootcapaciteit) via een Combinatie - kaart.
De Combinatiekaart kost 22,5€ per persoon en is inclusief bezoek tentoonstelling in de Grote Kerk,2 wandelkaarten,boottocht naar en bezoek aan Huygensmuseum en de tuinen van Hofwijck.

Bij groepsreservering is een museumkaart niet geldig.

De inschrijving is geldig na betaling van 22,5€ per persoon op rekening van de Penningmeester.

Schrijf zo snel mogelijk in i.v.m. de max. capaciteit van 35 personen in de boot.
"The early bird gets the worm!"

Uiterste inschrijvingsdatum 1 Augustus i.v.m. de genomen opties.

De gidsprijs in Hofwijck bedraagt 50€ voor 20 personen. Hoogstwaarschijnlijk gaan we 2 gidsen nodig hebben. Het bedrag van 100€ wordt dan over het aantal deelnemers gedeeld en cash aan mij betaald.